6322 sayılı Kanunun 37 nci maddesiyle 1/1/2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 5520 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (i) bendiyle; kurumlar vergisi mükellefleri finansman gider kısıtlamasına tabi olmuşlardır.

Buna göre öz kaynakları, borçlarından daha düşük olan işletmeler finansman giderlerinin bir kısmını kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alacaktır.

Peki bu tutar geçici vergi dönemi itibariyle nasıl belirlenecektir ?

Tebliğde yer alan açıklama aşağıdaki gibidir :

Gider kısıtlaması kapsamında olup bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, her bir geçici vergilendirme döneminin son günü itibarıyla finansman gider kısıtlaması öncesi Vergi Usul Kanununa göre çıkaracakları bilanço esas alınmak suretiyle öz kaynak ve yabancı kaynak mukayesesi yaparak finansman gider kısıtlamasına tabi olup olmayacaklarını tespit edeceklerdir.

Buna göre finansman gider kısıtlamasında dikkate alınacak olan borç öz kaynak oranı her bir geçici vergi dönemi itibariyle belirlenecektir ve buna göre finansman giderlerinin belirli kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.

Bununla birlikte geçici vergi kümülatif olarak dikkate alındığı için her bir geçici vergi dönemi itibariyle ilgili vergisel etkiler değişecektir.

Örneğin A işletmesinin 2021/2 nci geçici vergi dönemi finansman gideri toplamı 100.000 TL’dir, borçları öz kaynaklarından fazla olan bu işletme, finansman giderinin 5.000 TL’sini kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate almıştır.

A işletmesi 2021/3 üncü geçici vergi döneminde öz kaynaklarını güçlendirmiş olsun. (sermaye artırımı yapmış olsun) Ayrıca A işletmesi bu dönem borçlarının büyük bir kısmını da ödemiş olduğundan dolayı öz kaynak borç oranı öz kaynak lehine gelişmiştir. (İlgili hesaplama tebliğde yer almaktadır, detaya girilmemiştir.)

Bilançodaki bu değişikliklerde dolayı A işletmesinin 3 üncü geçici vergi dönemindeki 120.000 TL tutarındaki finansman giderinin sadece 2.000 TL’si kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. İşletme bu durumda 3 üncü geçici vergi döneminde finansman gider kısıtlaması dolayısıyla sadece 2.000 TL’yi kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alacaktır. İşletmenin ilk iki geçici vergi döneminde ne kadar tutarda kanunen kabul edilmeyen gider dikkate aldığı önemli değildir.

Kısacası;

-Her bir geçici vergi dönemi itibariyle borçlar ve  öz kaynak tutarları ve buna göre de oranları belirlenecektir,

-Bu orana göre de kabul edilmeyen gider belirlenecektir.

-İlk üç geçici vergi döneminde kanunen kabul edilmeyen gider çok fazla olsa bile, son dönemde sermaye artıran bir mükellef finansman giderlerinden dolayı herhangi bir tutarı kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate almayabilecektir.